Slovenië:
Zeer geschikt voor een rondreis met de auto: de afstanden zijn niet groot, de landschappen afwisselend en prima wegen 

Slovenie is zo’n land in Europa waar eigenlijk nog helemaal niet zoveel mensen naartoe op vakantie gaan. Zonde, want er zijn zoveel toffe outdoor activiteiten te ondernemen, je kan er een hele gevarieerde roadtrip maken zonder al te veel te hoeven rijden en hoofdstad Ljubljana is naast de bijzondere natuur erg gaaf om te bezoeken.

Bovec & Soca River

Bovec ligt in de bergen en is de ideale plek om outdoor activiteiten te ondernemen. Je kunt er toffe mountainbike tochten maken naar watervallen middenin de natuur, de fel blauwe Soca Rivier is de ideale plek om te ontdekken tijdens een rafting tour en op sommige plekken vind je goed verborgen gangenstelsel in de bergen. Tegenover het kasteel in Bovec vind je bijvoorbeeld een uitgehakte gang, waar je naar binnen kunt en na 100 meter weer naar buiten kunt lopen.

Het meer Bled

Een van de meest bekende highlights van heel Slovenie is natuurlijk Lake Bled. Dit veel gefotografeerde meer, met in het midden een klein eilandje met een kerk erop, mag je niet overslaan tijdens jouw Slovenie vakantie. Bezoek hier het kasteel van Bled, maak een boottochtje over het meer, eet een Bled Cream Cake (ook wel Kremsnita genoemd) bij cafe Kavarna Park en bezoek de prachtige groene Vintgar Gorge net buiten de stad.

Bohinj

Bij het bergachtige Bohinj kun je ook een mooie boottocht maken over het Meer van Bohinj. Eenmaal aan de overkant, is het tof om de hike naar de Savica waterval te doen. Het is even klimmen naar boven, maar zie je eenmaal de Savica, dan is dat het zweten helemaal waard. Een andere mooie plek in de buurt van Bohinj is de Mostnica Gorge, een vallei waar net als bij de Vintgar Gorge prachtig gekleurd water tussen de bergen doorstroomt.

Ljubljana

De hoofdstad van Slovenie wil je uiteraard niet overslaan als je hier op vakantie bent.

Het mooiste gebouw van Ljubljana moet je natuurlijk ook hebben gezien, het roze Franciscanenklooster. Wandel daarnaast ook zeker over de driedubbele brug Tromostovje en slenter daarna over de centrale markt. Ljubljana is trouwens een echte studentenstad en dat kwam voor ons gevoel het best tot leven in de hippe straat Trubarjeva Cesta waar je ook veel streetart spot en leuke restaurantjes vindt.

Postonja

Hou je van grotten? Dan ga je Postonja natuurlijk wel erg bijzonder vinden, de grotten zijn namelijk 20,5 kilometer lang en daarmee niet alleen de langste grotten van Slovenië, maar ook de op één na grootste druipsteengrot van de hele wereld.

Piran

Wil je nog van de Sloveense kust genieten? Dan is het leuk om naar Piran door te rijden. Je vindt deze badplaats dichtbij de grens van Italië en de grens met Kroatië. Het is volgens velen het mooiste kustplaatsje van het hele land. De huisjes zijn hier namelijk in zoete pastelkleuren geverfd, er is een fotogeniek haventje waar kleine bootjes rustig dobberen in het water en bij de boulevard vind je een overdaad aan gezellige restaurantjes. De pleintjes en verstopte kerken maken het een feest om te dwalen door Piran en ondanks dat er niet echt een zandstrand is, kun je hier zonnen en zwemmen als de beste.