Italië:
Geen land biedt zo veel culturele en culinaire hoogtepunten als Italië

De eerste persoon die niet verliefd is op ‘La Bella Italia’ moet ik nog tegenkomen. Italië is misschien wel het mooiste vakantieland van Europa. Niet alleen om die schitterende steden en dorpjes, die indrukwekkende (kunst)geschiedenis en die vele fraaie landschappen, maar vooral ook om die heerlijke cultuur van eten, drinken en genieten van ‘Le Dolce Vita’.

Toscane

Met zijn glooiende heuvels, kronkelige landweggetjes, boerderijen, uitgestrekte wijn- en olijfgaarden en cipressen heeft Toscane één van de meest prachtige binnenlanden van heel Italië. Toscane staat ook bekend om zijn beroemde wijnen zoals de Vino Nobile di Montepulciano, de Brunello di Montalcino en de Chianti. Samen met Piemonte behoort Toscane tot de beste wijnstreken van Italië. Maar Toscane is veel meer dan alleen mooi heuvellandschap en heerlijke wijnen. Meerdere dorpen in Toscane zijn verkozen tot de mooiste dorpen van Italië

Umbrië

Umbrië wordt ook wel het 'groene hart van Italië' genoemd. Uitgestrekte, glooiende heuvels, wijn- en olijfgaarden, akkers vol tarwe en suikerbieten, eindeloze zonnebloemvelden en zwarte truffels. Umbrië doet niet onder voor zijn bekendere buurman Toscane.

De regio Umbrië bestaat uit twee provincies: Perugia en Terni. Beide provincies hebben prachtige, middeleeuwse steden en dorpen met elk een bijzonder aspect. Vergeleken met Toscane wordt Umbrië door toeristen nóg niet druk bezocht!

Sardinië

Het eiland Sardinië bij Italië is een unieke vakantie bestemming met idyllische stranden, intieme baaien en het blauwste zeewater van heel Europa. Maar je vindt er ook prachtige landschappen en historische plaatsjes.

Door de eeuwen heen is het eiland in handen geweest van vele zeevarende volkeren. Sardinië heeft daardoor een eigen cultuur en keuken. Het is een mengeling van Italiaanse, Spaanse, Noord-Afrikaanse en Oosterse invloeden. Typische Sardinische streekgerechten zijn ‘porceddu’: big aan het spit en ‘pane carasau’: knapperig, dun brood met een beetje olijfolie.

Trentino-Zuid-Tirol

Nergens in Italië vind je zo’n contrast in culturen als in Trentino-Zuid-Tirol. Van wandelplezier in de lente tot skiën in de winter: Trentino-Zuid-Tirol is in álle seizoenen schitterend.

De hoofdstad van Trentino is Trente. De stad heeft een gezellig en mooi historisch centrum en ligt prachtig tussen de bergtoppen van de Dolomieten. Bolzano is de hoofdstad van Zuid-Tirol en ademt wat meer de Alpensfeer.


Cinque Terre

Vijf schilderachtige dorpjes, geplakt tegen de steile kliffen van een van Italië’s mooiste kustlandschappen, met minuscule vissershaventjes en sfeervolle terrasjes. Het woord pittoresk is uitgevonden voor de schitterende Cinque Terre.

Rome

Rome is één van de meest betoverende steden ter wereld. Ooit was de ‘eeuwige stad’ het centrum van het Romeinse rijk. Tegenwoordig is Rome een levend museum vol cultuur en pracht, waar je fantastisch kunt eten, drinken, winkelen en verdwalen. Een geweldige stad voor een stedentrip met eindeloos veel bezienswaardigheden en lekker eten.

De meren in het noorden

De meren mogen we natuurlijk niet vergeten.

Het prachtige Gardameer, het Comomeer, LagoMaggiore en nog veel kleine meren die samen in de uitlopers van de alpen zijn. Stuk voor stuk uniek.